Cikgu Perasan Seorang Murid Makan Nasi Dengan Makanan Ringan, Tindakannya Buat Ramai Terharu

Seorang cikgu yang sedang melihat anak-anak murudnya makan terkejut apabila mendapat seorang daripada mereka kelihatan makan nasi dengan makanan ringan.Cikgu Perasan Seorang Murid Makan Nasi Dengan Makanan Ringan, Tindakannya Buat Ramai Terharu

Kemiskinan sememangnya tidak dapat lari kehidupan kita , setiap kesusahan orang pasti berbeza.

Miskin boleh ditafsirkan bukan sahaja tidak mempunyai harta , mungkin miskin kasih sayang , miskin kawan , dan pelbagai lagi .

Namun , jangan menggunakan alasan miskin untuk memberi anak makanan yang tidak sihat. Ibubapa juga seharusnya peka dan tidak memberikan makanan ringan kepada anak kerana bimbang akan mengalami masalah obesiti ,penyakit kronik, harga diri yang rendah dan juga kemurungan, serta mempengaruhi bagaimana mereka melakukan aktiviti sekolah dan kurikulum.Cikgu Perasan Seorang Murid Makan Nasi Dengan Makanan Ringan, Tindakannya Buat Ramai Terharu

Itulah yang terjadi kepada seorang pelajar apabila dia terpaksa memakan nasi bersama makanan ringan kerana kekurangan duit untuk dibelanjakan.

Kes ini terjadi apabila seorang cikgu di sekitar Butuan City , Choniil Mascarinas membuat keputusan untuk makan tengahari bersama murid-muridnya . Choniil sangat terperanjat kerana melihat salah seorang pelajarnya memakan nasi dengan makanan ringan .

Cikgu Perasan Seorang Murid Makan Nasi Dengan Makanan Ringan, Tindakannya Buat Ramai Terharu

Pelajar berkenaan dikatakan kurang duit dan terpaksa makan nasi bersama makanan ringan tidak kira dirumah atau disekolah .

Cikgu berkenaan kemudian cuba memulakan pertanyaan kepada pelajar berkenaan :

Cikgu :Joshua , apa yang awak makan selalunya ?
Joshua : Supercrunch . Kami selalu makan begini sahaja .
Cikgu : Kamu makan itu setiap hari ? mengapa tidak makan ikan segar ?
Joshua : Saya hanya mempunyai 3 pesos . Itu sahaja duit yang saya ada untuk belanja
Cikgu : …

Bilamana pelajar lain makan dan siap membuang sisa makanan yang tidak habis , ada juga orang yang terpaksa makan nasi dengan makanan ringan setiap hari.

Cikgu Perasan Seorang Murid Makan Nasi Dengan Makanan Ringan, Tindakannya Buat Ramai Terharu

Menerusi facebook Choniil Mascarinas , cikgu berkenaan telah hadir ke rumah Joshua sendiri bagi menghulurkan bantuan dan melihat sendiri keluarga Joshua.

 

Facebook Comments Box

Leave a Reply