Waspada Jangkitan Herpes, Elakkan Cuba Sampel Lipstik Di Kedai!

Apabila anda ke kedai mekap di mana-mana pusat membeli-belah, anda akan tergoda untuk mencuba sampel gincu yang ditawarkan, betul? Selain itu, bagaimana kita boleh uji warna yang kita mahukan tetapi tanpa menggunakannya?arenagempak.com - Waspada Jangkitan Herpes, Elakkan Cuba Sampel Lipstik Di Kedai!

Mungkin ada keperluan untuk berfikir sebelum menerima godaan untuk mencubanya. Menurut kata pakar, anda boleh dijangkiti virus herpes dari sampel gincu.

Dr. Amreen Bashir, ahli mikrobiologi di Aston University, Birmingham menjelaskan:

“Ramai wanita tidak sanggup nak berkongsi berus gigi dengan orang lain. Tapi mereka sanggup berkongsi makeup tester.”

Risiko terkena jangkitan bakteria dan virus herpes dari makeup tester amat besar. Apatah lagi kerana setiap individu mempunyai organisma hidup yang berbeza. Satu makeup tester boleh digunakan oleh hampir 30-40 orang secara terbuka untuk menyebarkan sebarang jangkitan!

Apakah itu jangkitan herpes?

Herpes adalah sejenis jangkitan virus yang boleh menghasilkan nanah pada kulit. Wabak ini tersebar dengan menyentuh kulit pada kulit, mencium atau melakukan hubungan seks. Individu yang mempunyai wabak herpes mungkin menyebarkan virus ini melalui tuala, mangkuk, pemotong dan gincu. Herpes menyebabkan nanah di sekitar bibir atau mulut dan mungkin sehingga 10 hari.

Jadi menurut Dr. Hunter Handsfield, Profesor Perubatan di Universiti Washington Pusat AIDS dan STD, jika seseorang yang dijangkiti dengan herpes menyentuh/menggunakan sesuatu (contohnya gincu), individu kedua yang cuba menyentuh objek itu mungkin juga mendapat jangkitan juga.

Kes terjangkit oleh herpes dari gincu.

Sebenarnya, kejadian wabak herpes dari sampel gincu hangat dikatakan oleh wanita apabila terdapat wabak di California. Pada bulan Oktober, seorang wanita bernama Elena Davoyan telah menjaga Sephora kerana dia dikatakan telah mengubati herpes selepas mencuba gincu di sana.

Elena berkata dia tidak pernah mempunyai herpes sebelum ini. Walau bagaimanapun, selepas mencuba sampel gincu di Sephora di Los Angeles, dia terus didiagnosis dengan herpes. Oleh itu, Elena ingin memberi amaran kepada semua wanita tentang bahaya cuba sampel solek di mana-mana di kedai-kedai kosmetik. Elena juga menuduh Sephora tidak melakukan sebarang usaha untuk mencegah wabak herpes di kedai mereka.

Sebagai contoh, Sephora harus menyediakan cotton bud atau tisu untuk mengelap sampel gincu sebelum mencubanya. Hampir semua kosmetik mempunyai bahan pengawet yang dapat mencegah pertumbuhan mikroba. Tetapi, kosmetik masih terbuka untuk dijangkiti virus jika terdapat individu yang menggunakannya dengan jari kotor.

Malah, kosmetik juga mudah terdedah kepada virus jika ia tidak disimpan dengan betul. Walaupun wabak herpes dari gincu jarang berlaku, virus ini tetap aktif terutama di kawasan lembap. Dr. Eileen Tan, seorang pakar dermatologi di Hospital Mount Elizabeth Novena, berkata virus yang ditinggalkan dalam sampel sampingan boleh dihantar kepada individu yang lemah.

“Sebagai tambahan kepada wabak herpes simplex, bakteria lain seperti Salmonella dan E. coli juga boleh tersebar melalui gincu,” Dr. Tan lagi.

Untuk mengelakkan wabak ini, ikuti 5 langkah berikut:

  1. Jangan cuba untuk menguji apa-apa sampel terus ke badan anda. Anda boleh mencubanya di atas tisu
    Minta sampel untuk individu, contohnya lipstik saiz mini yang boleh dibawa balik
  2. Sekiranya tiada sampel untuk individu, bersihkan sampel solek dengan tisu basah sebelum menggunakan
  3. Jangan teruskan mencuba di kawasan berhampiran dengan mata, mulut atau hidung anda
  4. Jangan gunakan sampel solek di kawasan kulit yang mempunyai luka

Sekarang, anda sudah mengetahui bagaimana herpes boleh tersebar dari gincu. Mungkin anda boleh lebih berhati-hati apabila mencuba sampel solek di mana-mana di kedai kosmetik selepas ini. Dan oh, sentiasalah membawa tisu basah dalam beg. Jom sebarkan dan kongsikan artikel ini kepada rakan-rakan anda!

Sumber: Aliff Channel

Facebook Comments Box

Leave a Reply