Mahu Minta Bantuan Susu, Tapi Motosikal Pula Terbakar Sampai Tak Dapat Digunakan Lagi

Pasir Gudang: “Saya hanya fikir mahu selamatkan anak saya,” kata Amran Rongi, 29, menceritakan kembali detik cemas motosikal yang ditunggang bersama dua anak lelakinya rosak lalu terbakar di laluan motosikal Plaza Tol Senai, di Johor Bahru, Isnin lalu.arenagempak.com - Mahu Minta Bantuan Susu, Tapi Motosikal Pula Terbakar Sampai Tak Dapat Digunakan Lagi

Kebakaran itu bagaimanapun berjaya dipadam atas tindakan pantas seorang anggota polis dari Balai Polis Senai yang pada ketika itu sedang bertugas di sekatan jalan raya (SJR) Plaza Tol Senai.

Menurutnya, motosikal terpakai yang dibeli pada Ogos lalu adalah hasil duit kumpul kerjanya sebagai nelayan.

“Lebih setengah tahun saya mengumpul duit bagi membeli sebuah motosikal untuk memudahkan pergerakan kami sekeluarga. Selama ini saya bekerja turun ke laut menumpang sampan atau bot ahli keluarga lain, apabila dapat hasil, saya akan dapat upah.

“Apabila dapat membeli motosikal terpakai, saya bercadang untuk mendaftarkan tiga anak saya di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) negeri, kerana dokumen seperti itu diperlukan bagi memudahkan saya untuk membuat permohonan bantuan daripada Baitulmal Johor,” katanya yang cacat tangan kiri sejak daripada lahir.

Dia yang mempunyai isteri dan empat anak berusia dua minggu hingga 10 tahun berkata demikian ketika ditemui di kediamannya di Kampung Orang Asli Kuala Masai, dekat sini, hari ini.

“Upah saya sekitar RM30 bergantung kepada hasil laut harian. Saya perlu menyara keluarga dan mencari ikhtiar untuk teruskan kehidupan.

“Maafkan saya kerana saya tiada niat mahu susahkan sesiapa. Saya buta huruf. Nak tengok arah jalan pun saya tidak tahu, mana angin bawa, saya pergi, tau-tau sampai,” katanya.

Amran berkata niatnya mahu pergi ke Baitulmal Johor kerana mahu meminta bantuan susu bagi dua anaknya.

“Saya mahu pergi ke Baitulmal Johor bagi meminta susu untuk bayi dan anak ketiga saya berusia setahun, tetapi hajat saya tidak sampai kerana saya sudah jauh dari rumah malah motosikal juga rosak teruk sehingga tidak boleh digunakan lagi.

“Niat saya untuk ubah kehidupan keluarga saya, namun mungkin belum sampai rezekinya. Saya harus kembali dengan rutin harian turun ke laut dan mengumpul simpanan semula supaya pada masa sama anak-anak saya dapat makan,” katanya.

Sementara itu, keluarga malang itu mendapat perhatian daripada Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM) Johor menerusi program Foodbank YaPEIM.

Pengurus YaPEIM Johor, Tajul Ariffin Harun, berkata pihaknya menyumbang barangan keperluan asas sebagai inisiatif meringankan beban keluarga berkenaan terutama dalam menghadapi cabaran pandemik Covid-19. – Harian Metro

Facebook Comments Box

Leave a Reply