22 Pekerja Restoran Dikurung, Digaji Cuma RM10 Sehari Dan Akan Dipotong Jika Ambil Makanan Berlauk

KLANG – Bukan sahaja hanya dibayar gaji RM10 sehari, malah mangsa juga akan dihukum potong gaji sekiranya mengambil makanan berlauk.22 Pekerja Restoran Dikurung, Digaji Cuma RM10 Sehari Dan Akan Dipotong Jika Ambil Makanan Berlauk

Itu nasib 22 pekerja restoran di Taman Chi Liung, di sini yang berjaya dibongkar sepasukan polis daripada Bahagian (D3) Pencegahan Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM), Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman bersama Pasukan Petugas Majlis Anti Pemerdagangan Orang (MAPO) Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Ketua Penolong Pengarah D3 JSJ Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Fadil Marsus berkata, serbuan Ops Pintas Bersepadu hasil maklumat dan risikan yang dijalankan pada Khamis itu bertindak menyerbu sebuah restoran dan dua asrama pekerja.

Polis menyerbu tiga premis termasuk dua asrama pekerja menerusi Ops Pintas Bersepadu di Klang, Selangor pada Khamis.

22 Pekerja Restoran Dikurung, Digaji Cuma RM10 Sehari Dan Akan Dipotong Jika Ambil Makanan Berlauk

Menurutnya, tiga lelaki warga tempatan berusia 29 hingga 60 tahun iaitu majikan serta penjaga premis telah ditahan menerusi operasi kira-kira jam 12.45 tengah malam.

“Tangkapan dibuat untuk siasatan eksploitasi buruh paksa, gaji yang dibayar tidak seperti yang dijanjikan, kesemua pekerja dikurung di asrama dan menerima ugutan daripada majikan dan penjaga,” katanya kepada Sinar Harian pada Khamis.

Nasib 22 pekerja restoran itu dibongkar sepasukan polis dan pihak berkuasa dalam satu serbuan.
Fadil berkata, pihaknya juga telah berjaya menyelamatkan 22 pekerja warga asing berusia lingkungan 23 hingga 44 tahun terdiri daripada 11 wanita Indonesia dan 11 lelaki India.

Katanya, pihaknya turut merampas 40 pasport, dua telefon bimbit, sebuah kereta jenis BMW dan wang tunai dipercayai hasil perniagaan berjumlah RM3,858.

22 Pekerja Restoran Dikurung, Digaji Cuma RM10 Sehari Dan Akan Dipotong Jika Ambil Makanan Berlauk

Mengulas lanjut, beliau berkata, siasatan awal mendapati majikan gagal membayar gaji RM1,500 sebulan seperti yang dijanjikan, sebaliknya hanya membayar RM10 sehari sahaja, selain mangsa turut dikurung selepas waktu bekerja.

“Waktu bekerja juga panjang iaitu 12 jam dan tiada hari cuti. Mangsa juga tidak dibenarkan menggunakan telefon bimbit walaupun selepas waktu kerja dan kebenaran harus diperolehi oleh majikan sekiranya ingin menggunakan telefon.

22 Pekerja Restoran Dikurung, Digaji Cuma RM10 Sehari Dan Akan Dipotong Jika Ambil Makanan Berlauk

Sebahagian pekerja yang menjadi mangsa eksploitasi kerja berjaya diselamatkan menerusi Ops Pintas Bersepadu di Klang, Selangor pada Khamis.

“Mangsa (pekerja) akan diugut pukul jika cuba ingin melarikan diri selain makan yang dicatu, jika ambil makanan berlauk, gaji mereka akan ditolak,” katanya.

Tambahnya, malah tempat tinggal mangsa yang disediakan juga tidak mengikut piawaian Akta 446.

Tegasnya, kes disiasat di bawah Seksyen 13 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (Atipsom) 2007, Seksyen 55B Akta Imigresen 1959/63 dan Seksyen 12(1)(f) Akta Pasport 1966.

Kredit: Sinar Harian

Facebook Comments Box

Leave a Reply